CLANKI

Dovolite si postani srecni

 

DOVOLITE SI POSTATI SRECNI

Ko boste prenehali delati stvari, ki vas ne osrecujejo in jih ne delate za vaše dobro, se boste lahko posvetili sebi in svojim resnicnim potrebam in željam. V nadaljevanju sledijo napotki za srecnejše življenje.

"Živiš le enkrat, a ce to pocneš pravilno, je enkrat dovolj"(Joe Louis).

1. Prenehajte se družiti z napacnimi ljudmi

Nehajte izgubljati dragocen cas z ljudmi, ki jih ne želite ob sebi. Življenje je prekratko, da bi ga zapravljali z ljudmi, ki vam ne pomenijo nic ali jih celo ne marate. Ustvarite prostor za ljudi, ki jih cenite, spoštujete in se dobro pocutite ob njih. Verjemite le pravi prijatelji bodo stali ob vas v težkih trenutkih. Izogibajte se ljudi, ki so nevošcljivi, ljubosumni in škodoželjni. Ob sebi imejte ljudi, ki so iskreni, ljubeznjivi in pošteni.

2. Ucinkovito se soocajte s težavami

 Naj vas vsaka težava ne vrže iz tira in vas razdraži ter privede do slabega pocutja. Naucite se ucinkovito spoprijemati z vsakodnevnimi težavami in problemi. Bodite pozitivni in optimisticni pa vam bo mnogo lažje v življenju in se boste le nasmehnili, ko vam bo šlo kaj narobe. "Nic ni bolj zahtevno od tega, da živimo preprosto" (Albert de Bersancourt).

3. Ne lažite si

Najvec škode si naredite, ko lažete samemu sebi in se smilite sami sebi. Vaše življenje se bo izboljšalo šele takrat, ko boste nekaj naredili za to, da bo boljše. Dajte si priložnost in naredite nekaj zase za boljše jutri."Kdor hoce, najde pot, kdor noce, najde izgovor."

4. V prvi vrsti poskrbite za svoje potrebe

Ne dajajte svojih poteb na stranski tir in se žrtvujte zaradi drugih. Najprej zadovoljite vaše lastne potrebe, potem pa bodite na razpolago drugim. Ne omejujte se zaradi želj in potreb drugih, saj boste pozabili kaj so vaše resnicne želje in cilji, ki jih želite doseci v svojem življenju. "Srivnost življenja ni samo v tem, da živimo, temvec tudi v tem, da vemo, zakaj živimo" (Fjodor Mihajlovic Dostojevski).

 5. Igrajte svoje življenje

Ne poskušajte biti nekdo drug, saj izgubljate dragocen cas. Ko boste sprejeli sebe takšnega kot ste in se boste ljubili, vas bodo tudi drugi sprejemali in vas imeli radi. Zagotovo se vedno najde nekodo, ki je lepši, pametnejši, mlajši ipd., vendar bodite to kar ste in izžarevajte svojo osebnost.

6. Pozabite na preteklost

Ne ozirajte se nazaj, živite danes in za boljše jutri. Odprite vrata novim poglavjem v vašem življenju in se ne ukvarjajte z prejšnjimi poglavji življenja. "Daj vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši dan v tvojem življenju" (Mark Twain).

7. Srece in ljubezni se ne da kupiti

Veliko stvari je v življenju, ki se jih da kupiti in si tako »pricarati« kratkotrajno sreco in zadovoljstvo. Vendar so na dolgi rok pomembne povsem druge – nematerialne stvari. Življenje je najlepše, ko je naše življenje polno ljubezni, smeha, osebnega zadovoljstva itd.

8. V življenje sprejemajte nove ljudi

Smisel življenja je, da imate ob sebi ljubece in pozorne ljudi in le-teh ni nikoli prevec. Vsakemu dajte možnost, da ga bolje spoznate in se pustite presenetiti.

9. Ne sovraži

Ne živi svoje življenje s sovraštvom v srcu, osvobodite se sovraštva in zamer in raje izžarevajte ljubezen in dobrotljivost. Odpušcanje je hvale vredno in verjemite, da se boste boljše pocutili.

"Smisel življenja je v tem, da se vzpostavi Božje kraljestvo na zemlji, to je v tem, da egoisticno, sovraštva polno, nasilno in nerazumno življenje nadomesti življenje ljubezni, bratstva, svobode, razuma" (Mahatma Gandhi).

10. Spremenite navade – vnesite novosti v življenje

Ne delajte znova in znova istih stvari po istem sistemu ob istem casu... Poskusite v življenje uvesti nekaj povsem novega, nekaj kar si želite pa vseeno ne naredite. Ne živite življenja po ustaljenih navadah, saj je prekratko, da bi le živeli in ne uživali življenja. Poskusite že danes spremeniti vsaj eno navado in naredite nekaj na povsem drugacen nacin.

11. Živite srecno življenje

V življenju se predvsem osredotocajte na stvari, ki si jih iskreno želite in želite, da se zgodijo. Pri tem vam bo pomagalo pozitivno razmišljanje, zaradi katerega boste pisali zgodbo o uspehu z naslovom »srecno življenje«.

"Želim živeti intenzivno življenje. Vsa moja moc, energija in smisel so koncentrirani na življenje" (Tomo Cesen).

Organizator in animator Navihanih Polhkov, Blaž Bejuk (NLP Praktik, NLP Coach, NLPAED in INLPTA Learning Coach)